Nederlands
English
Francais

      
Home
NIeuws
Te  huur Vakantie cursussen Berdijfsuitjes
fotoboek expositie
info / contact/ reserveren
werken bij Art edu

PERSBERICHTEN
EIGEN HUIS&INTERIEUR
EN FRANCE
PALET
ELLE WONEN
MASSIF CENTRAL
FRANSE TV REPORTAGE la Grande Maison
PSYCHOLOGIES mrt 2011
NEST WONEN Parel in de Auvergne
EN ROUTE dec. 2010
VIVRE AU VERT Sébastien Siraudeau
FD Interview bijlage financieel dagblad jan 2010
TE GAST BIJ APERITIVO
VERS L'AVENIR 27
ARIADNE AT HOME
PERSBERICHT ARTEDU 20 JAAR IN 2009
Artikel Feestelijk Zakendoen, juni 2000
ANWB Kampioen dec. 1996
Incentive Travel International, december 2000
Auvergne in teken van Artedu
'De consultant en zijn houtskoolschets'
EVENT & IMAGE, april 2000
VTWONEN 1999
SEASONS juli/aug 1999
Algemeen Dagblad 1977
Volkskrant 4 mei 96
TESTIMONIALS ARTEDU EN LA GRANDE MAISON
INTERESSANTE SITES
M. DER KINDEREN

SEASONS juli/aug 1999

Season juli/augustus 1999

Vakantie in de Auvergne, La Grande Maison

Twee jaar geleden kocht de Eindhovense Marloes der Kinderen ‘La Grande Maison’, een imposant huis in de Auvergne, een nog nauwelijks ontdekt stukje Frankrijk. Ze knapte het op, maar alleen dat wat echt nodig was. Om de originele sfeer en de stijl te bewaren. “Het huis had qua sfeer al zo veel te bieden dat ik de ruimtes zo sober en rustig mogelijk wilde houden.” Een blik naar binnen. 

Een stenen pad verbindt de majestueuze 12de-eeuwse abdij van Chanteuges met het vijftig meter lager gelegen ‘La Grande Maison’. Eens was de abdij het zomerverblijf van abten, nu gebruikt Marloes der Kinderen het om er creatieve en culinaire cursussen te geven. In het dorpje zelf vinden de cursisten sinds kort ‘s nachts onderdak in ‘La Grande Maison’. Marloes: “Mijn gasten verbleven eerder uitsluitend in St. Arcons d’Allier, een dorpje drie kilometer verderop. Je hebt er schitterend gerestaureerde huisjes, allemaal met antiek ingericht. Er logeren daar nog steeds cursisten, want de belangstelling voor de workshops wordt steeds groter. Maar ik wilde ook graag een eigen ruimte waarin ik mijn ideeën kwijt kon. In het oudste straatje van Chanteuges kwam toen net een huis met twee schuren te koop, en door een gelukkig toeval kon ik in december 1997 in hetzelfde straatje ‘La Grande Maison’ erbij kopen”. 

Antieke boeken
Met de koop ging een lang gekoesterde wens van Marloes in vervulling. En ze wist precies wat ze met het huis wilde. De plannen voor de restauratie maakte ze zelf, er kwam geen architect aan te pas: “Ik heb zelf de tekeningen gemaakt, en vergunningen en subsidie aangevraagd. Ook werkte ik zoveel mogelijk met plaatselijke vaklieden. En de hulp van vrienden en familie maakte alles tot een groot feest.” Voor de restauratie kon beginnen moest het pand eerst leeg. “Wat we aantroffen was een huis vol achtergelaten herinneringen van de vorige bewoners. Ik vond het belangrijk dat we daar respectvol mee om zouden gaan. Dat betekende in de praktijk zo min mogelijk weggooien en zoveel mogelijk herstellen.” De zolder was tot de nolk toe gevuld met schatten; antieke boeken, een papier-maché paard en bull-dog, speelgoedtreintjes, hutkoffers vol met oude Paris Matches, Evening Posts en nog veel meer. “Met handkarretjes hebben we alles tijdelijk ergens anders opgeslagen. Nu de verbouwing klaar is, geef ik de meeste dingen weer een plaatsje in het huis. 

Originele stijl
Dat de originele stijl van het huis bewaard moest blijven, stond voor Marloes voorop. “Er waren echt bijzondere dingen: stenen schouwen, alkoven en een oude vensterbank met roosters die in de 15de eeuw, zo oud is het huis al, dienst deden als rechauds. Het huis had qua sfeer al zo veel te bieden dat ik de ruimtes zo sober en rustig mogelijk wilde houden.” Ze knapte daarom zo minimaal mogelijk op, alleen wat nodig was werd gedaan. Zo liet ze de originele houten plafonds alleen zandstralen, verder bleef alles zoals het was, inclusief oude houtworm- en boktorgaatjes. De zolderbalken werden met staalborstels schoongemaakt en in de lijnolie gezet, en het houtwerk schuurde ze op en zette ze in de boenwas. Ook de vloeren bleven in oude staat. Marloes:”We hebben ze alleen met chloor geschrobd, dat was wel nodig na de verbouwing. Heel wat Assepoesters uit de buurt hebben dagen op hun knieën zitten schrobben!” Het enige echt moderne aan het huis is het sanitair. “Ik wilde in het huis vijf strakke badkamers, met marmer en dolomiet voor de vloeren en wanden.” Alles is met een grote 16-wieler truck naar Frankrijk gebracht. Ondanks de transportkosten was dat nog altijd veel goedkoper dan marmer in Frankrijk kopen. “Het dorp stond wel even raar te kijken toen er zo’n grote vrachtwagen aan kwam. Natuurlijk kon dat gevaarte niet door de smalle steegjes bij ons huis komen. Dus moest al het marmer worden overgeladen in zo’n ouderwetse houten aanhanger achter een tractor, dat was de enige manier om het boven te krijgen. Trouwens, al het materiaal van de elektriciens, loodgieters, metselaars en noem maar op moest met de hand en kruiwagens aangesleept worden.” Antiekmarkten Voor de inrichting van het huis struinde Marloes met haar zus alle brocantes en antiekmarkten af op zoek naar net die ene lange tafel en een Louis-quatorze bank voor bij de grote schouw in de salon. “We moesten ook stoffen uitzoeken voor de dekbedden, de gordijnen en de clubjes. Ik heb dankbaar gebruik gemaakt van stoffen van Pierre Frey, maar ook veel linnen. 

-

Reclamebureau