Nederlands
English
Francais

      
Home
NIeuws
Te  huur Vakantie cursussen Berdijfsuitjes
fotoboek expositie
info / contact/ reserveren
werken bij Art edu

PERSBERICHTEN
EIGEN HUIS&INTERIEUR
EN FRANCE
PALET
ELLE WONEN
MASSIF CENTRAL
FRANSE TV REPORTAGE la Grande Maison
PSYCHOLOGIES mrt 2011
NEST WONEN Parel in de Auvergne
EN ROUTE dec. 2010
VIVRE AU VERT Sébastien Siraudeau
FD Interview bijlage financieel dagblad jan 2010
TE GAST BIJ APERITIVO
VERS L'AVENIR 27
ARIADNE AT HOME
PERSBERICHT ARTEDU 20 JAAR IN 2009
Artikel Feestelijk Zakendoen, juni 2000
ANWB Kampioen dec. 1996
Incentive Travel International, december 2000
Auvergne in teken van Artedu
'De consultant en zijn houtskoolschets'
EVENT & IMAGE, april 2000
VTWONEN 1999
SEASONS juli/aug 1999
Algemeen Dagblad 1977
Volkskrant 4 mei 96
TESTIMONIALS ARTEDU EN LA GRANDE MAISON
INTERESSANTE SITES
M. DER KINDEREN

Algemeen Dagblad 1977

Algemeen Dagblad 1997

Creatieve vakanties zijn populair. Een mooie omgeving in binnen- of buitenland inspireert tot tekenen, schilderen, muziek maken, koken of andere artistieke activiteiten. Het geheim is inspanning, die volledige ontspanning geeft. 

DE KICK VAN CREATIVE VAKANTIES
Ieder kind is creatief, maar dat wordt later -helaas- de kop ingedrukt. "Iedere volwassene heeft het nog steeds in zich, maar het moet naar boven worden gehaald", zegt Marloes der Kinderen van Artedu Internationaal, één der grootste organisaties op het gebied van artistieke educatieve vakanties, zowel voor beginners als gevorderden. Artedu gaat het tiende seizoen in met cursussen in Noord-Frankrijk, Auvergne, Provence en Pyreneeën. Geschoolde leraren en/of beroepskunstenaars -meestal Nederlanders- hebben inmiddels duizenden mensen enthousiast gemaakt. De belangstelling blijft stijgen, niet alleen bij de individuele toerist maar sinds kort ook bij bedrijven. Voor personeelsreisjes is de survival 'uit' en de creatieve trip 'in'. "Het geeft mensen een kick als ze iets maken, waarvan ze dachten dat ze het niet konden. Bovendien zijn ze op vakantie sneller los van beslommeringen", zegt Marloes. 
De lijst met creativiteitsreizen is lang: culinaire cursussen, lessen in beeldhouwen, boetseren, aquarel- of fresco-schilderen, mozaïek, grafiek, poëzie, fotografie, zang en muziek. Toch kiest het overgrote deel van de vakantiegangers voor tekenen of schilderen. De deelnemers zijn mensen van 20 tot 70 jaar, van huisvrouw tot hoogleraar. Het aantal initiatieven voor creatieve vakanties is niet meer op twee handen te tellen. Grote organisaties met jarenlange ervaring zoals Artedu, Artizon en Boisson hebben gezelschap gekregen van nieuwe, kleinere organisatoren. Clubs, verenigingen, creativiteitscentra, hotels en particulieren hebben zich op de groeimarkt gestort, soms uitsluitend met het cursusaanbod ter plaatse, soms met vervoer per bus of vliegtuig inbegrepen. Zelfs aquarelleren op het water, aan boord van een zeilschip uit de bruine vloot, hoort tot de mogelijkheden. 
Het creatieve seizoen loopt van voorjaar tot en met herfst met een piek in de zomer. Er zijn bestemmingen, die het hele jaar door kunnen. In eigen land gaan de reisjes naar mooie provincies als Drenthe, Zeeland en Limburg. In het buitenland liggen de locaties in Italië, Ierland en Griekenland. Een aparte plaats neemt organisator Ra-International in, die in de wintermaanden reizen naar Marokko, Tunesië en Egypte heeft. De topper is en blijft echter Frankrijk, het land van licht en kleuren en het land van schilders als Gauguin, Utrillo, Cézanne, Dégas en 'onze' Van Gogh. Voor onderdak zijn hotel- of bungalowaccommodaties beschikbaar, maar om het goedkoper te houden kun je de eigen tent of caravan gebruiken. Daardoor lopen de prijzen net zo uiteen. Een weekje in de ons omringende landen ligt tussen f 500,- en f 1500,-. Twee dagen Zeeland kan al voor f 125,-, terwijl twee weken Griekenland rond f 2000,- kosten. Meestal zijn bij de arrangementen de benodigde materialen inbegrepen, bijvoorbeeld papier, linnen en verf. Andere attributen als ezels en krukjes staan klaar. 


Stokbrood tekenen valt niet mee
In het atelier van hotel Racine in het Franse stadje La Ferté-Milon krijgen ze iedereen aan het tekenen of schilderen, zelfs een analfabeet op dit gebied als ik. Wanneer maandagmorgen Monsieur le professeur Marc (de leraar) theorieles geeft in een mengeling van Frans en Engels, luisteren de Franse en Nederlandse cursisten van deze week aandachtig toe. Papier en doek, potlood en conté, penseel en verf komen aan de orde. De techniek maar vooral het spel van licht en schaduw krijgt uitleg. Concentreren, thuis en werk vergeten en anders naar de dingen kijken is de boodschap. 
Wanneer 's middags het avontuur met potlood of penseel moet beginnen, zijn de meesten een beetje bang om dat volledig witte vlak te vullen. Als beginner heb je het makkelijk want je hebt niets te verliezen. De gevorderden willen juist steeds beter worden. De één wil een stilleven maken, de ander een landschap en een derde kiest abstract. De hand van de meester helpt ons op weg. Dan slaat de vonk over, vliegen de uren voorbij en is het tijd voor thee. We hebben de smaak te pakken. 
Alle ingrediënten zijn er ook. Het stadje La Ferté-Milon is om te beginnen als schilderachtig, met steile straatjes tegen de heuvels op, mooie monumenten er op geplakt en een riviertje langs de achtertuin van het hotel. Je kunt er wandelen, de fiets pakken of in het weekend varen. Het pad -een groot 16e eeuws herenhuis- heeft een binnenplaats en een fraaie tuin. Bij goed weer wordt er buiten gewerkt; als het te koud is binnen onder de hanenbalken. 
Het hotel ruikt naar olieverf en geurt naar stokbrood. De kat, die luistert naar de naam Picasso, gaat mee de tuin in, slaapt tussen de schilderijen in en zou het liefst ook nog meeëten. De maaltijden, twee maal per dag warm met vier gangen, zijn copieus maar in een huiselijke sfeer met eigenaresse mevrouw Waterlot aan tafel. Met een glas wijn in de hand praten we door over kunst. 
Na zo'n overvloedige lunch stelt de Française Marie-José spontaan voor eerst een wandeling te maken. Als kasteelgids en kenner van historie vertelt ze over de ruïne van het nooit afgebouwde kasteel van de hertog van Orléans en over de kerk van Notre Dame, beiden in La Ferté-Milon. In die kerk trouwde Jean de la Fontaine, de beroemde fabelschrijver. Van de prachtige illustraties in zijn boeken kunnen wij alleen maar dromen. 
Toeristen, cursisten of niet-creatieve medereizigers komen toch wel aan hun trekken in dit mooie en heuvelachtige gebied. De steden Parijs en Reims zijn niet ver weg. Vlakbij ligt het prachtige bos van Retz, één van de grootste bossen van Frankrijk, vrij toegankelijk en vol dieren. Op vier kilometer afstand bezoeken we het kleine maar fijne kasteeltje van Oigny-en-Valois, beroemd om zijn tuinen een als kwekerij van bloemen, planten en bomen. 
Per auto rijden we de Route du Champagne, die onder meer Chateau-Thierry aandoet. Het kasteel is er niet meer, maar het uitzicht is fabelachtig. Beneden in het stadje is een heel museum aan La Fontaine gewijd. Iets verderop in de middeleeuwse kelders van champagnehuis Pannier worden tien miljoen flessen vol kostelijk vocht gekoesterd. De champagne smaakt en inspireert me. 
Loes en Ellen, twee Nederlandse vijftigers, blijven in het atelier en zijn gegrepen door het palet. Loes, een 1e jaars, telt de dagen en vindt de lessen top. Ellen, die op haar 13e al de basis legde maar thuis weinig aan schilderen toekomt, noemt alles spannend. Zij vindt de reis het geld waard en is bovendien de meest productieve. Als enige schildert ze vier doeken in een week. Tekenen blijkt te trekken. M'n hand krijgt kramp, ik word moe maar kan niet stoppen, ik ben verslaafd en sta neuriënd achter de ezel. M'n Franse tafereeltje leek zo'n leuk idee maar stokbrood tekenen valt niet mee. Het bordje moet niet rond maar ovaal. Gelukkig is het mes makkelijk. Al met al begint m'n stilleven al echt te leven. 
Tijdens de expositie op de laatste avond, waarbij iedereen rustig elkaars werk kan bekijken, heffen we een glas champagne op de resultaten. Loes en Ellen weten het al. Ze komen volgend jaar weer want een week creatief in Frankrijk is net zo veel als een jaar in Nederland. 

* La Ferté-Milon is één van de bestemmingen van Artedu Internationaal.
 

 

Reclamebureau