Logo webdesign cms Artedu Nederlands
English
Francais

Accueil
Nouvelles
A louer Stages de vacances Formations / Seminaires
photos l'exposition
Info / Contact / Reservations
Emplois vacants

LA PRESSE
EIGEN HUIS &INTERIEUR novembre 2005
EN FRANCE magazine printemps 2006
PALET
ELLE WONEN avril 2006
MASSIF CENTRAL aout 2006
EMISSION TELE chaîn Voyage sur la Grande Maison nov. 2007
PSYCHOLOGIES mars 2011
NEST WONEN oct 2008
EN ROUTE dec. 2010
VIVRE AU VERT Sébastien Siraudeau
FD interview janvier 2010
Télé Pays bas febr 08
VERS L'AVENIR 27 Janvier 2007
ARIADNE AT HOME aout 2006
Artikel Feestelijk Zakendoen, juni 2000
Incentive Travel International, december 2000
Auvergne in teken van Artedu
EVENT & IMAGE, april 2000
LIVRE D'OR ARTEDU ET LA GRANDE MAISON
AUTRE SITE INTERESSANT
M. DER KINDEREN

Auvergne in teken van Artedu

Juni 2000

Nietsvermoedend toog organisatiebureau Twynstra Gudde met een deel van het bedrijf naar de Auvergne om er bij Artedu leuk te gaan schilderen, tekenen en zingen. Voor de doorgewinterde organisatiedeskundigen gingen er hele nieuwe werelden open.

Om enigszins een idee te krijgen. Auvergne is het deel van Frankrijk dat ten zuiden van de stad Clermont-Ferrand het noordelijk deel van het Massif Central bestrijkt. In het zuiden van Auvergne ligt het departement Haute-Loire. Hier bevindt zich in het dorpje Chanteuges het hoofdkwartier van de Nederlandse organisatie Artedu. Een samentrekking van de woorden ‘artistiek’ en ‘educatief’. Oprichter (in 1989) van Artedu is Marloes der Kinderen: "In 1991 ben ik met Artedu in Chanteuges begonnen met het geven van vakantiecursussen op het gebied van tekenen en schilderen. Dat ondervond veel succes. Zoveel succes dat Artedu zich vanaf halverwege de jaren negentig tevens is gaan toeleggen op artistiek educatieve cursusarrangementen voor groepen en bedrijven. Met naast tekenen en schilderen, ook onderricht in disciplines als fotografie en zang."

Adviseren begint bij scherp waarnemen

De cursussen van Artedu worden in Chanteuges gegeven in een fraai gerestaureerde abdij uit de 12de eeuw die is gesitueerd op een 500 meter hoge basalten rotsformatie tussen de rivieren de Allier en de Desges. Een ideaal punt om te tekenen en schilderen. Vertelt Marloes der Kinderen: "Die mooie locatie is één facet. Maar belangrijker is dat wij de cursisten op een ongecompliceerde manier leren omgaan met verschillende materialen en technieken en door intensieve begeleiding proberen te laten ontdekken wat er allemaal meer, anders, en op verschillende manieren te zien is. Dit proberen wij te realiseren door bezig te zijn met licht, kleur, vorm en ruimte, zonder dat we daarbij de uitdrukkingsvormen van de cursisten zelf geweld aan willen doen. De cursussen zijn bedoeld voor beginners én gevorderden. Voor beginners (we hebben inmiddels 12 docenten) hebben we een speciale lesopbouw ontwikkeld, waarbij ze door middel van ‘right brain-tekenen’ al snel over een drempel worden heen geholpen. Er wordt voornamelijk gewerkt rond het thema landschap.

Dit doen we elke dag op een andere, rustige locatie. Bij minder goed weer werken we in het atelier, de tongewelfde ‘salle’ van de abdij. We besteden dan voornamelijk aandacht aan portret en verbeeldend werken. De cursisten werken met materialen als houtskool, conté of Siberisch krijt, Chinees penseel en inkt, acryl- en aquarelverf. Men kan echter ook kiezen voor pastel of olieverf. En iedere morgen starten we met een kunstbeschouwelijke uitleg. Een van de doelen is om de cursisten dingen in beeld te laten brengen die ze in eerste instantie niet direct zien. Zo hebben we hier een groep management consultants van het organisatiebureau Twynstra Gudde gehad, die zélf ondernemingen moeten doorlichten en bedrijfsadvies moeten uitbrengen. De basis van een goed bedrijfsadvies toont veel overeenkomsten met wat je doet als je begint met iets te tekenen of te schilderen. Het gaat namelijk om opperste concentratie en aandacht. En om het in beeld brengen wat je aanvankelijk niet direct ziet. Goed adviseren begint bij scherp waarnemen", aldus Der Kinderen.

Oplossen van structureel probleem

Het verhaal van Marloes der Kinderen klinkt aannemelijk genoeg, maar beklijven haar ideeën nu werkelijk in de praktijk? We vroegen het aan Wilfrid Opheij van organisatiebureau Twynstra Gudde, die met een groep van 50 collega’s in het voorjaar van 1998 vier dagen in de Auvergne bij Artedu verbleef. "Net als bij andere organisatiebureaus zit Twynstra Gudde met het structurele probleem dat de meeste medewerkers enorm veel buiten de deur werken. Het gevolg is dat je vrijwel nooit alle collega’s tegelijk op kantoor hebt. Daarom is vier dagen met een groep van 50 collega’s bij elkaar sowieso al goed voor het bedrijf, los van wat je ter plekke voor activiteiten ontplooit. Zelf heb ik in de Auvergne een cursus zang gevolgd. Nou zou je misschien zeggen wat vreselijk oubollig, maar het tegenovergestelde is waar. Het klinkt misschien als een cliché, maar het elkaar er doorheentrekken tijdens die zangcursus (aan het eind moet je gezamenlijk een voorstelling geven) heeft zoveel goede dingen bij ons losgemaakt, dat we daar binnen Twynstra Gudde (twee jaar na dato) nog steeds de vruchten van plukken. Bij de collega’s die de disciplines schilderen of tekenen hebben gedaan, beluister ik dezelfde verhalen. We hebben het verblijf bij Artedu binnen Twynstra Gudde zelfs als zo’n succes op het gebied van teambuilding ervaren, dat we nu met onze eigen klanten als onderdeel van een bedrijfsadvies afreizen naar Artedu in de Auvergne en ze vervolgens aan het tekenen, zingen of schilderen zetten", aldus Opheij.

Een ander corporate account van Artedu is het communicatiebureau VanRossum. Eigenaar/directeur André van Hooren weet zich zijn verblijf in 1997 in Chanteuges nog goed te herinneren: "Onze groep van tachtig personen werd voor de helft ondergebracht in ‘La Grande Maison’, een groot sfeervol 15de eeuws huis aan de voet van de abdij. De rest overnachtte in gerestaureerde huisjes in het dorpje St. Arcons d’Allier, op drie kilometer van Chanteuges. We zagen de trip naar de Auvergnes vooral als een uitje voor het personeel omdat we in 1997 volop in een reorganisatie zaten. Tot mijn grote verrassing merkte ik zelf echter bij het schilderen dat er hele nieuwe werelden voor mij opengingen en dat ik creatief gezien in staat was een drempel te passeren. Of het aan ons verblijf in Auvergne gelegen heeft kan ik verder niet beoordelen, feit is wel dat we sinds twee jaar een creatieve afdeling binnen VanRossum hebben. Wie weet hebben de cursussen bij Artedu bij ons toen het kwartje doen vallen." Als ze wordt geconfronteerd met deze lovende woorden kijkt Marloes der Kinderen niet echt op. Volgens haar staan artistieke en educatieve cursusarrangementen bij Artedu in de Auvergne garant voor het opborrelen van creatieve ideeën binnen de deelnemende bedrijven…ze tekent er zelfs voor.

Artedu Cream

Artedu verzorgt niet alleen cursussen in de Auvergne, maar ook in Nederland. En wel in de vorm van het Artedu Cream-programma: ofwel Creative Active Management Development. Door middel van tekenoefeningen worden functies in de rechter hersenhelft geactiveerd, waardoor volgens Artedu een nieuwe kijk op de werkelijkheid, de omgeving, en de eigen persoon wordt gecreëerd. Het gaat hier om cursussen van één dag. Info: Artedu, 040 - 212 56 88.

Auteur John May

Reclamebureau