Nederlands
English
Francais

      
Home
NIeuws
Te  huur Vakantie cursussen Berdijfsuitjes
fotoboek expositie
info / contact/ reserveren
werken bij Art edu

TEKENEN/SCHILDEREN AQUAREL FRANKRIJK
MATERIESCHILDEREN
INDIVIDUEEL SCHILDEREN
FOTOGRAFIE
FILM /VIDEO/REGIE
SONGWRITING EN VOCAL COACHING
SAXOFOON
GITAAR
KLEZMER & JIDDISCHE MUZIEK
FILOSOFIE passies en/in het brein
 Auvergne
TEKENEN/SCHILDEREN MARKEN
SCHRIJFATELIER
CREAM TRAINING 'Teken en Betekenis'
CONVERSATIE FRANS
TEKENEN SCHILDEREN FRANKRIJK


Optie / Boeking
cursus Docent Logies/Eten&Drinken Omgeving/Activiteiten Data/Prijs


FILOSOFIE passies en/in het breinFILOSOFIE passies en/in het brein

Passies en/in het brein, ofwel De Zeven Hoofdzonden
En waarom zondigen zo verleidelijk is.....

Geen cursus filosofie dit jaar

-waar
-de cursus
-de kosten

 

-waar?

Op een schitterende locatie in de Auvergne waar u zich terugwaant in de tijd, aan de voet van de Romaanse abdij van Chanteuges waar u kunt logeren 'in La Grande Maison'. Een schitterend gerestaureerd huis gebouwd op een 12de eeuwse kapel met restaurantje en terrassen waar het heerlijk dineren is en u uitzicht heeft op de Desges. In de ochtend de cursus en 's middags na een overheerlijke picknick aan de rivier of boven op de berg alle vrijheid om te relaxen, te wandelen, te zwemmen, kanoën, golfen, of cultuur op te snuiven.
Meer over de logies etc. klik hierboven aan deze pagina op de knoppen

-de cursus

Passies en/in het brein, ofwel De Zeven Hoofdzonden
En waarom zondigen zo verleidelijk is.....

Welke consequenties heeft recent neuro-wetenschappelijk onderzoek voor onze opvattingen over denken, willen, voelen? De westerse filosofie wordt wel de ‘moeder van alle wetenschappen’ genoemd. Steeds weer als er een mogelijkheid kwam om te zien wat er is en wat er gebeurt, was het niet meer nodig om erover te speculeren en filosoferen. Momenteel worden dagelijks nieuwe gegevens en onderzoeksresultaten met betrekking tot van oudsher bij uitstek filosofische thema’s als bewustzijn, kiezen, denken,voelen, herinneren, de vrije wil en verantwoordelijkheid gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften en in de populaire media. Opvattingen over leren, vergeten, willen en kiezen, én over denken en voelen, zijn daarmee aan verandering onderhevig, en voorlopig ook nog aan voorbarige en tegenstrijdige conclusies.In deze cursus gaan we aan de hand van de ‘zeven hoofdzonden’: hebzucht, afgunst, trots, luiheid, woede, lust en vraatzucht zelf daarover lezen, nadenken en praten. Wat hebben filosofen door de eeuwen heen over een of meerdere van de deze ‘hoofdzonden’ geschreven en wat zeggen wetenschappers er nu over? En vooral: wat zijn onze eigen gedachten daarover en onze eigen alledaagse ervaringen?
Een actuele vraag is ook: hebben ontwikkelingen in de neurowetenschappen consequenties voor ons denken over het denken, willen en voelen, en zo ja welke?
We lezen en bespreken in de cursus korte teksten van filosofen, psychologen en neuro-wetenschappers, waaronder Epicurus, Seneca, Augustinus, Montaigne, Spinoza, Margriet Sitskoorn, Fernando Savater, Antonio Damasio, Roos Vonk, Dick Swaab, Bert Keizer, en Victor Lamme. Daarnaast lezen we literaire teksten van Remco Campert, Leo Vroman, Bas Heijne en Hugo Raes en kijken we naar verbeelding van de zeven hoofdzonden van kunstenaars als Jeroen Bosch en Pieter Breughel.
Met name de boeken Passies van het brein van de klinisch neuropsycholoog Margriet Sitskoorn en De zeven hoofdzonden. Handleiding voor de 21ste eeuw van de Spaanse filosoof Fernando Savater’s worden als uitgangspunt genomen, en kritisch geconfronteerd met andere filosofische teksten en met (neuro)wetenschappelijke theorieën.
- Margriet Sitskoorn, Passies van het brein. Waarom zondigen zo verleidelijk is. Amsterdam: Bert Bakker, 2010.
- Fernando Savater, De zeven hoofdzonden. Handleiding voor de 21ste eeuw. Bijleveld, Utrecht, 2008.

-de kosten 

De cursus wordt gegeven elke ochtend van 9.30 tot 13u van maandag t/m vrijdag.Waarna u deel kunt nemen aan een lunch. Zondagavond is er een aankomstdiner en vrijdagavond is er een adscheidsdiner,

Klik op de knop Data prijzen voor een overzicht van de kosten. Alle prijzen zijn los vermeld zodat u vrij bent te bepalen of u wel of niet logeert in La Grande Maison, mee dineert etc. 

Terug naar cursus, workshop:

tekenen/schilderen - fotografie - film- zingen - gitaar - saxofoon muziekensemble - schrijven - filosofie  - conversatie Frans - Quantumleap


FILOSOFIE passies en/in het brein

Reclamebureau