Nederlands
English
Francais

      
Home
NIeuws
Te  huur Vakantie cursussen Berdijfsuitjes
fotoboek expositie
info / contact/ reserveren
werken bij Art edu

PERSBERICHTEN
EIGEN HUIS&INTERIEUR
EN FRANCE
PALET
ELLE WONEN
MASSIF CENTRAL
FRANSE TV REPORTAGE la Grande Maison
PSYCHOLOGIES mrt 2011
NEST WONEN Parel in de Auvergne
EN ROUTE dec. 2010
VIVRE AU VERT Sébastien Siraudeau
FD Interview bijlage financieel dagblad jan 2010
TE GAST BIJ APERITIVO
VERS L'AVENIR 27
ARIADNE AT HOME
PERSBERICHT ARTEDU 20 JAAR IN 2009
Artikel Feestelijk Zakendoen, juni 2000
ANWB Kampioen dec. 1996
Incentive Travel International, december 2000
Auvergne in teken van Artedu
'De consultant en zijn houtskoolschets'
EVENT & IMAGE, april 2000
VTWONEN 1999
SEASONS juli/aug 1999
Algemeen Dagblad 1977
Volkskrant 4 mei 96
TESTIMONIALS ARTEDU EN LA GRANDE MAISON
INTERESSANTE SITES
M. DER KINDEREN

EIGEN HUIS&INTERIEUR

Oester in de Auvergne

 

Oester in de Auvergne

Van buiten ruw en ongepolijst, van binnen is de B&B van Marloes der Kinderen glad en glanzend. En daar houden de gelijkenissen met een oester niet op: de tot cabane verbouwde voormalige geitenstal bezit een geslotenheid die elke gast hult in een weldadige stilte.

Reportage: Anneke de Leeuw Tekst: Alex Groothedde


In het middeleeuwse dorpje Chanteuges (Auvergne) verbouwde Marloes der Kinderen een half ingestorte geitenstal tot een unieke B&B, vol luxe en eigentijds design.


Wat een contrast. Een middeleeuws straatje met versleten klinkers kronkelt steil heuvelopwaarts. Voor auto's een hopeloze opgave, uitgezonderd die ene kanariegele terreinwagen van geribbeld plastic. Met deze stoere Citroën Mehari uit de jaren zeventig brengt Marloes der Kinderen de bagage van haar gasten naar de 'cabane'.
Alleen de verweerde gevel van deze B&B herinnert aan een vorig leven als geitenstal. Van binnen is het één en al verfijnd design en grand luxe. Vloeiende lijnen van Philippe Starck en Hans Grohe bieden met de betonnen vloer sterk tegenspel aan het knoestige hout dat zo hier en daar de kop opsteekt. Het leem op de wanden is mooi strak en heeft een warme tint.
Marloes der Kinderen is aardig actief in het dorp. In dezelfde straat heeft ze het huis La Grande Maison, gebouwd op het 11e eeuwse fundament van een kerk. Dit huis, in brocante sfeer ingericht, is de uitvalsbasis van diverse creatieve cursussen die zij organiseert. Cursisten kunnen er ook slapen en eten. De cabane staat er min of meer los van, maar gasten kunnen natuurlijk wel een hapje eten in La Grande Maison. De aankoop van de cabane is onderdeel van een groots plan. Marloes der Kinderen: "het oudste straatje van Chanteuges moet in ere worden hersteld en de sfeer blijft zoals het nu was, dus niet kapot gerestaureerd."
Marloes dwong met de verbouwing respect af bij de dorpsbewoners. "Maar ze vonden het eerst nogal raar. Er was geroezemoes: wat gaat die der Kinderen in vredesnaam met die ingestorte geitenstal doen? Ze gaat er toch geen gasten laten slapen? Nu vinden ze het fantastisch." Enkele dorpelingen denken nu opeens dat ze een waardevolle schuur hebben, sommigen zijn al voorzichtig aan het restaureren geslagen. Waarschijnlijk hebben ze geen idee hoe onverschrokken Marloes te werk is gegaan. "Een ruïne opknappen vind ik het leukst. Het is de grootste uitdaging en het is nog niet verpest." Nogal een understatement, want waar nu de strakke betonnen vloer ligt, lag eerst een bonkige rotsbodem. Die moest met een drilboor te lijf worden gegaan. "Ik heb er extra isolatieplaten en vloerverwarming op gelegd, toen is het beton gestort." Ook het dak moest worden vernieuwd. De stenen van de muren zijn gevoegd met een mix van zand, leem en kalk, volgens een procédé dat hier 'de la chaud' wordt genoemd. Het leem komt uit de directe omgeving. "Ik heb het zelf staan mixen en het tussen de stenen 'geflatst'. Het is zwaar werk en ik ben er weken mee bezig geweest. Ik had het er ook op kunnen spuiten, maar dan ziet het er anders uit. Maar het is veel beter dan cement; dat afschuwelijke spul vreet steen op." Ook het dak werd vernieuwd. "Dat stond op instorten. Het probleem was dat we nergens gedroogde balken konden krijgen. Dus moesten we balken gebruiken die loodzwaar waren van het vocht. Eigenlijk stonden alleen de muren nog overeind, maar de kozijnen waren verrot. Als er eentje eruit ging, zou gelijk de halve muur instorten. Ik dacht even om het hele zaakje maar af te breken."
Marloes liet een lokale timmerman nieuwe kozijnen timmeren van vergrijsd eikenhout. De deuren werden onder meer behandeld met Brou de Noix, een natuurlijk materiaal, en grijzige verf. "Ik smeer er van alles op het hout om het ouder te laten lijken, zonder dat het kitscherig wordt." Dezelfde timmerman vervaardigde ook het bed. "Het leek eerst op een Flintstone-achtig bed, maar het pakte toch goed uit; door het roestvrij staal ziet het er eigentijds uit."
Wat vooral opvalt is de rust rondom de gewezen geitenstal. Misschien komt het wel door de sereniteit van de hoger gelegen abdij en de kleinschaligheid van het dorpje Chanteuges. Alleen in de hoofdstraat beneden, met bakker en bar, komt af en toe een auto voorbij. Een ideaal oord voor iemand die een boek of scriptie schrijft. "Mijn dochter heeft hier twee papers voor haar studie Filosofie geschreven. Ze zei dat het hier veel beter gaat dan in Nederland." Maar wie liever de blik naar buiten richt zit hier ook goed. "Toeristisch gezien is het meest aantrekkelijke van de streek het feit dat het juist niét toeristisch is," zegt Marloes. "Je vindt hier in de Auvergne de grootste concentratie Romaanse bouwkunst. Er zijn veel fresco's die nu onder de kalklagen vandaan komen. Het is hier rijk aan cultuur en aan geschiedenis. Ik ben gezegend dat ik op deze poëtische plek iets heb kunnen creëren waarvan anderen kunnen meegenieten."


Een poëtische dide away voor iedereen met literaire inspiraties....


De Cabane is 28 m2 groot, of klein, maar voelt ruim genoeg om er langere tijd in door te brengen. In hete zomers is het er aangenaam koel. Prijs: Al naar gelang het aantal weken of meerdere weken per jaar, 700 euro per week, tweede week 600, of 500 per maand bij minimaal twee maanden in het laagseizoen.
Boekingen: +31653191994, Frankrijk +33 471740191, e-mail mail@artedu.nl of info@la-grande-maison.com. Informatie: www.artedu.nl en www.la-grande-maison.com


BIJSCHRIFTEN, bij foto's


Alles in de cabane heeft pure, eerlijke vormen en is gemaakt van dito materialen. De combinatie met hedendaags design werkt licht vervreemdend, maar accentueert beide stijlen juist. De oorspronkelijke muur van natuursteen is opnieuw gevoegd met leem, dat een vochtregulerende werking heeft. De vloer is van beton. Achter de houten deur in de hoek bevindt zich een werkkast. Daarin staat onder andere een tl-buis, die de doucheruimte erachter door de glazen bouwstenen heen verlicht. Het tafeltje en de stoelen zijn van Ikea.


Het keukentje heeft een werkblad van serpin, een naaldhout dat in het zonlicht mooi donker kleurt. Hierin is een strakke inductieplaat ingebouwd. Rechts de buitenwand van de douchecabine, die is opgebouwd uit gezandstraalde glazen bouwstenen in een aluminium afwerkprofiel. De leidingen zijn onzichtbaar in de voegen weggewerkt. Tafeltje en stoelen zijn van Ikea.


De kraan in de douche is van Hans Grohe, Axor Steel. De wasbak op een rvs frame is opvallend genoeg een merkloze 'standaard' bak, gekocht bij een Franse sanitairzaak. Ook de kraan is van Hans Grohe (Axor Steel).

De douchekop is de Axor Stiel van Hans Grohe, ontworpen door Philippe Starck. Rechts de deur naar de doucheruimte, die zoals de andere deuren met brou de noix is behandeld; een natuurlijk behandelmateriaal dat Marloes in Frankrijk heeft gekocht en heeft vermengd met grijze verf, voor een natuurlijk, doorleefd effect.


De kast met de spiegel in de deur komt uit een van de oude huizen in Chanteuges, het tafeltje naast het door een timmerman gemaakte bed is op een brocante markt gekocht. Het lampje is van Ikea, en versterkt het matglas-gevoel van de douchecabine.


De Cabane is 28 m2 groot, of klein, maar voelt ruim genoeg om er langere tijd in door te brengen. In hete zomers is het er aangenaam koel. Prijs: Al naar gelang het aantal weken of meerdere weken per jaar, 700 euro per week, tweede week 600, of 500 per maand bij minimaal twee maanden in het laagseizoen.
Boekingen: 040-2117442, Frankrijk +33 471740191, e-mail Cabane@artedu.nl. Informatie: www.artedu.nl

 

 

 

Reclamebureau