Tekenen, schilderen & aquarel

Voor beginners, gevorderden en de semi professionele kunstenaar

Een intensieve en gedegen cursus voor iedereen die zich serieus in het medium tekenen en schilderen wil verdiepen en heel snel vorderingen wil maken.  Voor wie met een meerwaarde en een rijker gevoel naar huis wil gaan en nog jaren vooruit kan met al het geleerde.  Met zeer professionele docenten met lange ervaring in het lesgeven in de reeds 28 jaar dat Artedu bestaat.

Het doel van deze cursus of workshop is u op een ongecompliceerde manier te leren omgaan met verschillende materialen en technieken en u door een intensieve individuele begeleiding te laten ontdekken wat er allemaal meer, anders en op verschillende manieren te zien is. Dit proberen we te realiseren door bezig te zijn met licht, kleur, vorm en ruimte, zonder dat we uw eigen uitdrukkingsvormen geweld aan willen doen. Tevens zal uw visie op kunst meer ontwikkeld worden.

Om de echte beginner een goede basis te geven heeft Artedu een speciale lesopbouw ontwikkeld. Via de inmiddels allom gewaardeerde introductieles wordt u al snel over een drempel heen geholpen. Niet alleen voor nieuw-komers bij Artedu, maar ook voor gevorderden een verrassende eerste lesochtend. Een eye-opener.

Talent?

Beginners komen erachter dat talent niet echt nodig is. Dat het gewoon even omschakelen is en door iedereen te leren. Bij waarnemend tekenen een kwestie van tekenen wat je ziet en niet wat je weet. Vaak is het meer afleren dan aanleren. Onze manier van kijken bedot ons maar al te vaak. We zitten nu eenmaal vol clichés. Artedu leert u de manier van kijken aan zoals kunstenaars kijken (Matisse, Schiele, Picasso, Rembrandt en vele andere vernieuwende kunstenaars uit de geschiedenis). En dan is tekenen, zelfs perspectieftekenen, geen enkel probleem meer. Geen ingewikkelde lessen over verdwijnpunten, wat vaak tot frustratie kan leiden bij de cursisten. Niet nodig zegt Artedu. Door de lesopbouw bij Artedu gaat anders kijken en goed tekenen boven verwachting snel zodat we alle aandacht daarna aan het schilderen kunnen geven. U leert dat het gaat om het schilderij en niet om wat het voorstelt, dat het gaat om de eigenheid in een werk en niet om de perfectie. Perfectie ontroerd maar zelden.

Thema

Er wordt voornamelijk gewerkt rond het thema landschap. Dit doen we elke dag op een andere, rustige locatie, die zorgvuldig uitgezocht is en aansluit bij wat we die dag qua techniek en zienswijze behandelen. Bij minder goed weer werken we in het atelier. We besteden dan voornamelijk aandacht aan portret en verbeeldend werken. Er wordt met de volgende materialen gewerkt: houtskool, conté of Siberisch krijt, Chinees penseel en inkt, acryl- en aquarelverf. U kunt echter ook kiezen voor pastel of olieverf. We starten elke morgen met een korte kunst-beschouwelijke uitleg. We nemen u mee van de lijn-tekeningen van Egon Schiele, naar de penseelstreken van Japanse kunstenaars en van het versterkend kleurgebruik van de Fauvisten naar de snelle schetsen van Dufy of Emil Nolde. Er zijn veel kunst- boeken, die voor iedereen ter inzage liggen.

Cursustijden

Vanwege het licht en de rust werken we (van maandag t/m vrijdag) ’s ochtends van 9.00 tot 13.00 uur, onderbroken door een koffiepauze. Voordat de lunch op locatie wordt bezorgd, sluiten we de ochtend af met een gezamenlijke evaluatie ofwel een werk- bespreking.

Aantal deelnemers

Om u een optimale begeleiding te kunnen garanderen, wordt er gewerkt in kleine groepjes van maximaal 12 personen.
Bij 3 of 4 cursisten gaat de cursus ook al door.

Duur cursus

Voor cursisten die al eerder een cursus hebben gevolgd in de Auvergne zijn er vervolgopdrachten of kan men deelnemen aan de cursus individueel schilderen. Beginners en nieuwkomers bij Artedu raden wij aan om twee weken te komen, aangezien de cursusopbouw hier op is gebaseerd (een week wordt door cursisten meestal als te kort ervaren en men wil graag al het nieuw geleerde van de eerste week in de tweede week nog beter toepassen).

De cursus wordt aan het einde de cursus afgesloten met een expositie en een heuse vernissage.

De materialen

Bij de prijs inbegrepen is het gebruik van: tekenplanken, veldezels en aquarelleer tafeltjes.
Tevens heeft Artedu voor iedere cursus een speciaal krukje gereed staan, met , heel praktisch, een tas en opbergdoos gevuld met potloden, kneedgum, krijgt, enkele kwasten, waterbekers, mengbordjes en een koffiebeker.
Als u nog niet in het bezit bent van goede schilders materialen, bieden wij u de mogelijkheid aan per week een materialenpakket bij ons te kopen, zodat u eerst wat kunt experimenteren alvorens tot aanschaf over te gaan. Mocht u zelf in Nederland een en ander aan willen schaffen, dan raden we aan dat in ieder geval bij de vakhandel te doen. Let er echter wel op dat u de juiste kleuren aanschaft.

Wat betreft acryl en aquarelverf neemt u in ieder geval de volgende kleuren mee:

  • citroengeel
  • cadmiumgeel (of azogeel)
  • cadmiumrood (of naftolrood)
  • karmijnrood
  • ultramarijnblauw
  • kobaltblauw
  • een grote tube titaanwit (niet bij aquarel)
  • eventueel, indien u twee weken komt, ook nog Pruisisch blauw en gebrande omber

Overig:

  • een groot Japans penseel of Frans aquarelleer penseel van minimaal 1,5 cm dikte (met een spitse punt en dikke buik
  • schilders afplakband (Tesa-crepe)

Papier kunt u ter plaatse, in het atelier tegen kostprijs afnemen. Betreft olieverf: Het is prima als u tijdens de cursus hier mee wilt werken, besef wel dat olieverf een vrij lange droogtijd heeft. Met sneldrogende (acryl)verf kun u zich meer bezighouden met de verschillende zienswijzen en studies,  die uiteindelijk leiden tot kwalitatief betere werkstukken.  Het is raadzaam een tekenmap (60 x 70 cm) mee te brengen. Ook deze is bij ons ter plaatse aan te schaffen.

Data en prijzen CURSUS inclusief aan-afscheidsdiner en 4x lunch

Er zijn 5 cursusweken.  Het mogelijk om meer weken achter elkaar te boeken om dieper op de materie in te gaan.

Prijzen  (prijzen verblijf zie logies)

1 week   € 550,00 + materialen supplement €30,-
2 weken € 1005,00 + materialen supplement €60,- 

Cursusprijs is inclusief aankomst- en afscheidsdiner (incl. aperitief, wijn, koffie/thee) en lunches.

Kortingen

Vaste klantenkorting 25 euro op op het cursusbedrag voor cursisten die al eerder een cursus van minimaal één week bij ons gevolgd hebben en nog eens 25 euro extra korting op het cursusbedrag voor elke nieuwe cursus-introducé die zij inbrengen.

Vroegboekkorting: Vóór 15 januari boeken?
U krijgt dan € 100,- korting op de cursus indien u ook verblijft in La Grande Maison!
Zonder logies in la Grande Maison € 50,- euro  (het totaalbedrag dient dan echter wel na ontvangst van de factuur er omgaande aan Artedu worden overgemaakt. een annuleringsverzekering is aan te raden)
Bij vroegboekkorting komen andere kortingen te vervallen.

Annuleringsverzekering
Wij raden u ten zeerste aan een annuleringsverzekering af te sluiten.

Reserverings- en administratiekosten
Wij rekenen geen reserverings- en administratiekosten.

Docent

Marloes der Kinderen (1957). Oprichtster van Artedu.

Marloes der Kinderen

Zij zal, naast haar coordinerende werkzaamheden, de teken- en schildercursussen verzorgen. Zij heeft haar opleiding genoten op de TeHaTex te Tilburg en na les gegeven te hebben op een middelbare school, wijdt zij zich als sinds 1989 aan Artedu. Zij zette het cursusprogramma op voor Artedu, waarbij de didactische opbouw, naast het behandelen van alle techenieken en zienswijzen, er voornamelijk op gericht is om mensen losser, spontaner en met meer gevoel te leren werken. 

Een gedegen cursus, die vele facetten van de teken- en schilderkunst in zich draagt en waarbij iedereen zich gemakkelijk thuis voelt. Of men nu beginner of vergevorderd is. 

“Ik ben zelf heel sfeergevoelig en vind het dus ook belangrijk om mijn gasten in een bepaalde sfeer te ontvangen. Wat mij steeds meer fascineert is de wisselwerking tussen het creatieve proces en de persoonlijke ontwikkeling. Wie tijd vrij maakt om te schilderen of muziek te maken, profiteert daar in zijn normale dagelijks leven enorm van. Niet voor niets zoeken veel managers, die aan hoge eisen moeten voldoen, kracht en inspiratie in het creatieve werk. Daarom ontwikkelde ik de CREAM-training. Een symbiose van Creativiteit, Activiteit en Management Development.”

Voor kleine groepjes vrienden, familie of bedrijven geeft zij op aanvraag dagdelen right-brain tekenen

meer info over haar werk

www.marloesderkinderen.com