Fotografie

Voor iedereen die zijn camera echt goed wil leren beheersen en beter wil fotograferen

In deze cursus staan een aantal zaken centraal:

 • Het leren beheersen- en volledige kennis van de camera, noodzakelijk om goede keuzen te maken om tot een perfect resultaat te komen
 • Hoe vindt de fotograaf zijn weg in het volle canvas voor zijn lens (dit in tegenstelling tot de schilder die met een leeg canvas begint)
 • Welke keuzen moeten worden gemaakt om tot een bijzonder en ‘eigen’ resultaat te komen.

Verder komen vanzelf aan bod:

 • Vorm en restvorm, de vrije vorm, sterkste vorm, grootste vorm
 • Het geheim van een goede foto: standpunt en kader
 • Regie, moment, styling
 • De taal van de telelens
 • Leesbaarheid en het ‘duiden’ van een werk n.a.v.een helder geformuleerd vertrekpunt.
 • Er wordt ingegaan op persoonlijke vragen van cursisten.
 • Portfoliobespreking en hoe selecteer ik mijn foto’s 

Kortom, U gaat niet alleen met meer kennis van uw camera terug naar huis, maar zult ook zeker betere foto’s maken.

Elke dag wordt er, steeds op een andere locatie en elke dag vanuit een andere opdracht stelling, door cursisten zelfstandig gewerkt, voorafgegaan door een kleine uiteenzetting van Teo, die aansluit op het bovenstaande. Uiteraard begeleidt Teo dit proces en geeft antwoord op vragen die ter plekke ontstaan. Van de cursist wordt verwacht  bij aanvang een keuze te maken op welke manier hij of zij wil werken en welk resultaat wordt nagestreefd. 

Materialen

De apparatuur voor deze cursus moet door de cursist zelf worden meegenomen. Met een eenvoudige digitale camera kan al veel worden bereikt, een wat uitgebreidere uitrusting geeft natuurlijk meer mogelijkheden.
Daarbij valt te denken aan

 • Een zoomlens van groothoek tot tele-achtig bereik, of zelfs meerdere lenzen voor nog bredere toepassingen. 
 • Een goed statief is erg handig, misschien wel noodzakelijk, evenals een flitser, bij voorkeur een die los van de camera kan worden gebruikt. 
 • Een laptop, al dan niet met Photoshop of Lightroom geïnstalleerd maakt uw uitrusting compleet, maar is niet noodzakelijk. 
 • Eventueel een ( foto)printer en fotoprintpapier.
 • Er zijn voldoende mogelijkheden aanwezig.
 • Neem ook reeds gemaakte foto’s of portofolio mee.

Cursustijden

De cursus wordt in de ochtend of middag gehouden (van maandag t/m vrijdag) van 9.00 tot 13.00 uur onderbroken door een koffiepauze.

Na de cursusochtend is er een lunch of picknick in de natuur of op een van de terrassen van La Grande Maison.

Op zondag is er een aperitief en het aankomstdiner
Op vrijdagavond is er een heuse vernissage bij de expo van het gemaakte werk, aansluitend is er een afscheidsdiner.

Aantal deelnemers

Om u een optimale begeleiding te kunnen garanderen, wordt er gewerkt in kleine groepjes van maximaal 12 personen.
Bij 3 of 4 cursisten gaat de cursus ook al door.

Duur cursus

Een cursus duurt 1 week of twee weken met vervolgopdrachten in de tweede week.


Data en prijzen CURSUS inclusief aan-afscheidsdiner en 4xlunch

Er zijn zes cursusweken. Het is mogelijk om twee weken achter elkaar te boeken om dieper op de materie in te kunnen gaan.

Prijzen (prijzen verblijf zie logies)

1 week    € 550,00 
2 weken €1005,00

Cursusprijs is inclusief aankomst- en afscheidsdiner(incl. aperitief, wijn, koffie/thee) en lunches.

Kortingen

Vaste klantenkorting 25 euro op op het cursusbedrag voor cursisten die al eerder een cursus van minimaal één week bij ons gevolgd hebben en nog eens 25 euro extra korting op het cursusbedrag voor elke nieuwe cursus-introducé die zij inbrengen.

Vroegboekkorting: Vóór 15 januari boeken?
U krijgt €100,- korting op de cursus indien u ook verblijft in La Grande Maison!
Zonder logies in la Grande Maison €50,- euro  (het totaalbedrag dient dan echter wel na ontvangst van de factuur er omgaande aan Artedu worden overgemaakt. een annuleringsverzekering is aan te raden)
Bij vroegboekkorting komen andere kortingen te vervallen.

Annuleringsverzekering
Wij raden u ten zeerste aan een annuleringsverzekering af te sluiten.

Reserverings- en administratiekosten
Wij rekenen geen reserverings- en administratiekosten.

Docenten

Hans van Rhoon

Hans van Rhoon

Na gewerkt te hebben als freelance fotograaf voor o.a. de tijdschriften National Geographic, Residence, En France en Villa d’Arte besluit Hans van Rhoon (1958, Amsterdam) zich meer te richten op documentaire fotografie.
Dit resulteert in zijn eerste project ‘Blijvende Herinneringen: een reis door het Nederlands slavernijverleden in Ghana’.
Andere projecten volgden, zoals ‘Levende Forten’, een landschapsdocumentaire over het hergebruik van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Door de Erasmus Universiteit in Rotterdam werd hij ingehuurd om politiekorpsen in 10 verschillende Europese landen te fotograferen. Het onderzoek genaamd ‘Composite’ is een onderzoeksproject dat focust op grootschalige veranderprocessen in politiekorpsen over heel Europa.

‘Blijvende Herinneringen: een reis door het Nederlands slavernijverleden in Ghana’ heeft een vervolg gekregen met ‘Verdeeld Verleden’: een reis langs de Nederlandse slavenhandel in Brazilië, Angola en Zeeland. Samen met journalist Jeroen Junte maakte hij in 2013 een reis langs deze drie locaties, waar de oorsprong ligt van de Nederlandse slavenhandel. De foto ’s die hij gemaakt heeft tijdens deze reis waren o.a. in het Afrikamuseum te zien.

Hans is 6 jaar freelance docent geweest bij de Fotoacademie in Rotterdam. In die tijd  heeft hij samen met zijn collega fotograaf Ad van Son de FotoCoaches opgericht. De FotoCoaches coachen fotografen, zowel beginnend als gevorderd. Ze  bieden cursussen fotografie, workshops en speciaal afgestemde trajecten aan.In Nederland is Hans ook aangesloten bij en wordt vertegenwoordigd door fotobureau ANP/Hollandse Hoogte.

Teo Krijgsman

Teo Krijgsman

Teo Krijgsman (geboren te Rotterdam, werkte tientallen jaren vanuit Amsterdam, inmiddels in Almere Haven gevestigd) is al vele jaren een bevlogen fotograaf en docent met een brede staat van dienst. 

Mensen, gebouwen en natuur spelen een grote rol in zijn werk. Architectuurfotografie (interieur en exterieur) portretten, landschappen en ‘travel’ reportages vormen zijn hoofdonderwerpen. Dit alles wordt onderbouwd met een grote dosis passie en vakkundigheid. Parallel aan opdrachten en workshops werkt Teo aan projecten op eigen initiatief, die soms als een opdracht terug komen en verder worden uitgebouwd tot publicaties, een boek of expositie. Teo heeft in zijn carriere tevens een groot aantal jaren aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst te Den Haag les gegeven.

Deze werelden worden als vanzelf in elkaar gevlochten, en het resultaat is een mengeling van zowel toegepast als monumentaal werk dat te vinden is in boeken, bladen, jaarverslagen en op websites en exposities. Een deel van het werk wordt opgenomen in Teo’s eigen Fotografie Kunst Uitleen.