Songwriting & Vocal coaching

Dit jaar zijn er geen cursussen zang

Tijdens het maken van een liedje schrijf je aan teksten. Teksten over iets wat je belangrijk vindt, iets waar je een mening over hebt, of over diepe verlangens of over platte behoeftes. Alles kan verwoordt worden mits je de tijd ervoor neemt. Charllotte helpt je om achter je woorden en zinnen te komen. Middels brainstorm oefeningen en veel feedback kom je tot ingangen, teksten en uiteindelijk naar vorm. Of geen vorm.

Een ieder die ooit een liedje heeft geschreven weet het: Een song krijgt op een gegeven moment een eigen leven. Het wordt snel duidelijk wat het wél en wat het niet is.

Muziek

We herontdekken of maken kennis met bekende en succesvolle muzikale structuren die de wetmatigheden van een song zullen verhelderen. Uiteindelijk heb je alle vrijheid. Je kan het vergelijken met schilderen.

Hoe pakken wij dit aan?

1. Songwriting uitgaand van verhaal/tekst
Mens en muziek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Logisch dus, dat er altijd een weg is om naar jouw expressie te komen en
een song is een fantastische manier om je uit te drukken!
Na een korte introductie gaan we meteen aan de slag.
Verhaal en tekst maken een transformatie tot klank en ritme.

2. Songwriting uitgaand van melodie/riff/chords

Dag twee staat in het teken van een muzikaal idee als basis voor het maken van een song. We denken vaker in deuntjes dan we ons bewust zijn. Onder andere krijgen wij hierbij hulp van onze “muzikale bagage”.

Het mooie is, dat wij tijdens dit proces iets wat eigenlijk continu op de achtergrond van ons bewustzijn al gebeurt, bewuster maken en in een vorm gieten. Kennis van een instrument is hiervoor zeker handig, maar absoluut niet noodzakelijk.

3.      Songwriting uitgaand van opdrachten: Oefening baart kunst!

Wat wij in deel 1 en 2 geleerd hebben, gaan we nu gericht oefenen.
We leren vandaag steeds beter de songwriting-knopen door te hakken en snelle beslissingen te nemen.

Kill your darling, or save your darling? Het is wat… We gaan de diepte in!

4. Voor wie wil: SHOWTIME!

We laten onze gemaakte songs aan elkaar horen en geven en krijgen feedback. Afsluitend vindt een kleine (vrijwillige) presentatie plaats.

Vocal Coaching

Deze cursus is voor alle niveaus toegankelijk.

Iedereen heeft toegang tot alle facetten van zijn of haar stem. Tijdens deze week werken wij voornamelijk vanuit tekst, maar ook veel techniek en stemwerk komt aan bod.

Zangeres Charllotte Karlsted helpt je jouw natuurlijke geluid tevoorschijn te laten komen.
Solo zingen, samenzang, meerstemmig zingen, achtergrondzang en ook een beetje improvisatie. Interpreteren doe je solo, maar immers ook samen. Er is genoeg tijd om alles aan bod te laten komen. Met de groep gaan we op verkenning naar wat er nodig is om lekker te zingen en tot jouw eigenwijze interpretatie te komen. 

Ons lichaam is ons instrument. Een ontspannen en krachtige manier van zingen begint bij het goed voelen van het lichaam. Daarom hebben we elke dag als warming up een fijne korte geleide meditatie. Daarna volgen oefeningen voor adem en houding. Als je houding in balans is en de ademhaling ontspannen, vindt de stem bijna al vanzelf zijn weg. Daar besteden we veel aandacht aan.

Charllotte heeft zich verdiept in de laatste internationale zangmethodieken (EVTS level 1 &2 en CVT) en is ook bekend met Lichtenberger en Speech-Level-Singing.

Het mooie aan de moderne manier van kijken naar zangtechniek is dat er respect is voor alle soorten stemmen en zangstijlen. In elke stijl wordt er weer anders gezongen, bijvoorbeeld jazz, chansons, klassiek, wereldmuziek, blues, soul. Elke stijl heeft zijn specifieke sound, het is leuk om dat uit te proberen.
Voluit zingen is bevrijdend maar subtiel zingen kan ook indrukwekkend zijn. De manier van zingen moet passen bij de persoon en zijn of haar opvatting van het repertoire.

Wereldmuziek-, pop- en Gospelrepertoire komt aan bod en ook de Circle Song.

Verder is het repertoire nog een verrassing.
Ook voor Charllotte, want misschien neem je zelf ook iets mee?

Dit is handig maar zeker geen must.

Dankzij het internet is veel muziek ook instant beschikbaar en kunnen wij ook ter plekke grasduinen naar materiaal. Tijdens de cursus kan je als je dat wilt ook aan een zelf geschreven nummer werken. Iedereen is gewoon welkom!

Vast staat:
Zowel met de gezamenlijke als de solostukken werken we aan interpretatie, sound, tekstinterpretatie en techniek.
Vrijdagavond geven alle workshops een (vrijwillige) presentatie. Een mooi moment om als groep te laten horen waar we aan hebben gewerkt.
Samen met de docent bepaal jij hoe het optreden eruit ziet. Zij begeleidt op de piano. Optreden voor publiek is spannend, er wordt veel aandacht besteed aan de voorbereiding. Als u op dat moment liever luistert of geen solonummer wilt zingen is dat ook goed.
Het gaat er om dat u achteraf met plezier terugdenkt aan de workshop.

Cursustijden

De cursus wordt in de ochtend of middag gehouden (van maandag t/m vrijdag) van 9.00 tot 12:30 of van 9:30 tot 13:00 uur onderbroken door een koffiepauze.

Na de cursusochtend is er een lunch of picknick in de natuur of op een van de terrassen van La Grande Maison.

Op zondag is er een aperitief en het aankomstdiner
Op vrijdagavond is er een vrijwillig optreden, aansluitend is er een afscheidsdiner.

Aantal deelnemers

Om u een optimale begeleiding te kunnen garanderen, wordt er gewerkt in kleine groepjes van maximaal 12 personen.
Bij 3 of 4 cursisten gaat de cursus ook al door.

Duur cursus

Een cursus duurt 1 week


Data en prijzen

Prijs

1 week € 550,00 

Cursusprijs is inclusief aankomst- en afscheidsdiner(incl. aperitief, wijn, koffie/thee) en lunches.

Kortingen

Vaste klantenkorting 25 euro op op het cursusbedrag voor cursisten die al eerder een cursus van minimaal één week bij ons gevolgd hebben en nog eens 25 euro extra korting op het cursusbedrag voor elke nieuwe cursus-introducé die zij inbrengen.

Vroegboekkorting: Vóór 15 januari boeken?
U krijgt €100,- korting op de cursus indien u ook verblijft in La Grande Maison!
Zonder logies in la Grande Maison €50,- euro  (het totaalbedrag dient dan echter wel na ontvangst van de factuur er omgaande aan artedu worden overgemaakt. een annuleringsverzekering is aan te raden)
Bij vroegboekkorting komen andere kortingen te vervallen.

Annuleringsverzekering
Wij raden u ten zeerste aan een annuleringsverzekering af te sluiten.

Reserverings- en administratiekosten
Wij rekenen geen reserverings- en administratiekosten.

Docent

Charllotte Karlsted

Met geroutineerde souplesse betovert en overtuigt ze de luisteraar als een mysterieuze, bruisende muze” (Muziekwereld).

De Duits-Zweedse pop en jazz singer-songwriter Charllotte verstaat de kunst om het publiek volledig voor zich te winnen met haar herkenbare stemgeluid en sterke timing. Ze heeft drie cd’s op haar naam staan, waarbij Scandinavische invloeden hier en daar herkenbaar zijn in haar authentieke stijl.

Op haar debuutalbum ‘Wish in the dark’ uit 2008 “is duidelijk te horen dat haar hart meezingt” (MusicfomNL). De plaat werd met maar liefst vier sterren gewaardeerd door Platomania.

Ook het album “Charllotte” (april 2016) is zeer enthousiast ontvangen door de Nederlandse pers. Het blad Jazzism gaf weer vier sterren, en Frank Huser van Jazzflits schreef: ”Alsof er iets volstrekt natuurlijks gebeurt, alsof er iets is dat zo moest zijn, altijd al… innemend en intiem, subtiel, speels, oprecht, open en zeer muzikaal!” (Frank Huser, Jazzflits)

“Haar inspiratiebronnen zijn onder andere Wayne Shorter, Dianne Reeves, Silje Nergaard, Monika Zetterlund, Kate Bush, Joni Mitchell, Moloko, Massive Attack, Joe Jackson en Bobby mcFerrin. Ook herkenbaar in Charllotte’s stijl zijn de, tijdens haar studie ontdekte, Scandinavische invloeden, waaronder Zweedse herdersmuziek. Deze hebben haar geluid en specifieke stemgebruik beïnvloed…

Vocaliste en songwriter Charllotte werd in het Duitse Jever geboren en woonde in haar jeugd op verschillende plekken in Duitsland en Engeland. Dankzij haar Zweedse moeder bracht Charllotte in haar jeugd ook veel tijd in Zweden door. Op haar negentiende zong Charllotte voor het eerst in bandjes en verdiepte zij zich in het Duitse cabaret van Brecht en Weil. Niet veel later maakte zij kennis met jazz. Ze viel bij de Jazzdagen in Trier de prijzen als veelbelovend jazztalent.
Ze verhuisde naar Keulen, waar ze de levendige jazzscene indook, in muziektheater producties meedeed en werkte als straatmuzikant Maar ze trad ook op met jazzcombo’s en big bands… Het was in deze tijd dat Charllotte besloot om van muziek écht haar beroep te maken. Ze verhuisde naar Amsterdam om aan het conservatorium te studeren bij Lydia van Dam, Sylvie Lane en Annett Andriessen. Ze volgde masterclasses bij Edwin Rutten, Michiel Borstlap, Mark Murphy, Bobby mcFerrin, Dianne Reeves en Tuck & Patti en ze heeft inmiddels drie eigen albums op haar naam staan.

Charllotte over lesgeven:
“Ik geloof niet dat er één ideale methode is om te leren zingen. Maar wel dat iedere leerling vraagt om een behandeling op maat, afgestemd op de fase waar hij of zij inzit. Mijn lessen vul ik op zo’n manier in, dat ze je ondersteunen bij wat jíj wilt bereiken. Ik kijk altijd eerst wie ik voor me heb, en hoe ik eruit kan halen wat erin zit.”

http://charllottemusic.com/
https://soundcloud.com/charllottemusic
https://charllotteweb.wixsite.com/vocalschoolamsterdam