Omgeving

IMG_7290omgevingsbanner
IMG_6492omgevingsbanner
20171028_155354
20171115_150300zw2000px
2015-10-10 17.01.45zw 2500pxkopiëren
IMG_6512px2500 kopiëren
previous arrow
next arrow

Haute-Loire

Of u nu door de stille vallei van de Desges wandelt, of van een koel drankje geniet op een van de gezellige terrasjes van Langeac (5 km van Chanteuges), u zult zich terecht verbazen over het feit dat deze vulkanische streek zijn puurheid en rust heeft weten te bewaren. Het is een van de gebieden van Europa met de schoonste luchtwaarin u letterlijk en figuurlijk op adem kunt komen

De uitstapjes die u kunt maken zijn legio. De Haute-Loire biedt u een unieke kans om alle stadia van de Romaanse en Gotische bouwkunst binnen een betrekkelijk klein gebied te bestuderen. Deze streek heeft een van de hoogste concentraties middeleeuwse kerken en abdijen van West-Europa. De meeste herbergen schilderingen en fresco’s. Het gebied direct rond Chanteuges is in december 1997 geclassificeerd als ‘Pays d’Art et Histoire’. Er bestaan slechts 15 andere gebieden in Frankrijk die dit etiket mogen dragen.  

De Middeleeuwse dorpjes, die duidelijk de sporen dragen van mediterrane invloed, zullen uw hart veroveren. Een bezoek aan Le Puy en Velay, in de guide Michelin omschreven als “la ville la plus extraordinaire de la France” is beslist de moeite waard. Le Puy, dat op circa 40 km. van Chanteuges ligt, is bekend om zijn enorme kegels van vulkanische oorsprong, zijn 12e eeuwse kathedraal en verschillende musea (o.a. het museum ‘Crozatier’). Welke weg u ook inrijdt, het is overal even schitterend en verrassend.

ls u van Romaanse kunst houdt, is er zeker veel te bezichtigen. De Haute-Loire biedt u een unieke kans om alle stadia van de Romaanse en Gotische bouwkunst binnen een betrekkelijk klein gebied te bestuderen. Deze streek heeft een van de hoogste concentraties middeleeuwse kerken en abdijen van West-Europa. De vroegste bouwactiviteiten in dit gebied vonden al in de vijfde eeuw plaats. In de daarop volgende duizend jaar bouwde men in hoog tempo tal van religieuze gebouwen. Ongeveer 200 stuks in de Auvergne, waarvan er 50 in de Haute-Loire bewaard gebleven zijn. Van de vroeg-Romaanse Chapelle de St. Michel de Aiguilhe (950-980) tot het hoog-Gotische klooster van La Chaise-Dieu en de kerk van Le Puy en Velay waaraan tot in de zestiende eeuw werd gebouwd. Het bijzondere van de abdij van Chanteuges, de standplaats van de cursus, is dat dit bouwwerk alle stijlen in zich vertegenwoordigt, inclusief alle overgangsstijlen van Romaans naar Gotiek. 

De meeste kerken, kloosters en kastelen van deze streek herbergen schilderingen. De oudst bewaard gebleven voorbeelden zijn de beschilderde pijlers van de kerk te Brioude uit 1120. In de kapel van Saint-Michel bevinden zich ook schilderingen uit 1180 die als een van de hoogtepunten van de Romaanse frescoschilderkunst worden beschouwd.

Wereldberoemd zijn de fresco’s in het klooster La Chaise-Dieu. Deze stammen uit de vijftiende eeuw en brengen de zogenaamde ‘danse macabre’, de dodendans, in beeld.


Overige activiteiten

De directe omgeving biedt verschillende mogelijkheden op sportief gebied.

Paardrijden
Diverse tochten door de bergen

Kanoën
Verschillende mogelijkheden qua afstand, moeilijkheidsgraad en bezienswaardigheden langs het parcours

Rafting
op een rubbervlot de Allier afzakken van Monistrol tot Prades. U komt door stukken natuurgebied die op een andere manier onbereikbaar zijn.

Zwemmen in het schone water van de Allier

Wandelen met een gids van het Syndicat d’Initiative of op eigen houtje op de goed uitgezette wandelroutes. Kaarten liggen in La Grande Maison diverse bekende ‘randonees’ lopen langs en door Chanteuges o.a. de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.

Mountainbiken langs apart uitgezette routes

Vissen of vliegvissen op forel in de Allier (alle categoriën)

Abseilen, survival

Tennissen. Er zijn goede tennisbanen in Langeac (5km.).

Golfen met uitzicht op de vulkaankegels van Le Puy op ongeveer 20 km. van Chanteuges.

info sportieve activiteiten www.sportival.fr

info toeristeninformatie
http://www.haut-allier.com/